Vanliga frågor om tandimplantat

Har man tappat en eller flera tänder på grund av till exempel tandlossning eller hål är man inte ensam. För vissa är det otroligt jobbigt och det kan gå ut över det sociala livet. En lösning på problemet är att sätta in tandimplantat, som faktiskt är en svensk uppfinning. Funderar man på att göra det har man troligtvis också en hel del frågor. Nedan ges svar på några vanliga funderingar som rör just tandimplantat.

Är det ett dyrt ingrepp?

Att sätta in tandimplantat är ganska dyrt och priset avgörs av flera olika faktorer. Till exempel så spelar det givetvis roll och man behöver ersätta en eller flera tänder samt var i munnen implantaten ska sitta. För att ersätta en hel tandrad behöver man lägga ut väldigt mycket pengar men tar man sedan hand om dom nya tänderna ordentligt kommer dom hålla livet ut.

Finns de några risker?

Ja det finns några risker med att sätta in implantat i munnen. Det vanligaste är att bakterier följer med skruven ner i käkbenet vilket leder till en långdragen läkningstid. Det finns också en risk att skruven inte får fäste alls och man kan behöva göra om ingreppet från början. Det finns även en risk för inflammation kring implantaten om man inte sköter sin munhygien som man ska, något som dock också är vanligt för den som har alla sina tänder kvar.

Sköter man om tandimplantat på samma sätt som vanliga tänder?

Har man satt in tandimplantat behöver man vara väldigt noggrann med att sköta sin munhygien för att slippa besvär. Borstning med både vanlig tandborste samt mellanrumsborste är att föredra för att försäkra sig om att få bort gamla matrester och bakterier som annars lätt fastnar runt om. Man ska även se till att använda tandtråd regelbundet och är man rökare bör man överväga att sluta. Rökning bidrar nämligen till att man lättare drabbas av infektioner efter ett ingrepp som detta.

Gör det ont att sätta in implantat?

Man kan känna ett visst obehag i samband med ingreppet men eftersom bedövning används så är det inte smärtsamt. Man kan även få lugnande för att kunna slappna av ordentligt. Efteråt kan man vara öm i munnen ett tag men om allt gått som det ska går det över av sig självt inom ett par dagar.