Att leva i ett förhållande är inte alltid lätt. Vid bristande kommunikation är det vanligt med konflikter och trots att man inte kommer överens kan viljan att fortsätta leva tillsammans vara väldigt stark. Befinner man sig i en sådan situation kan man alltid söka professionell hjälp i form av parterapi. Men vad är det egentligen och vilken nytta gör den? Det får du veta mer om här.

Olika former av parterapi

Det finns idag en mängd olika varianter för den som behöver hjälp i ett förhållande. EFT parterapi, psykodynamisk parterapi och kognitiv beteendeterapi är några av dom former som visat sig väldigt framgångsrika. Just EFT parterapi är en nyare form som fokuserar till stor del på parets samspelsmönster och förmåga att förstå varandras känslor.

Varför parterapi?

Vare sig man väljer EFT parterapi, kognitiv terapi eller något annat så är chansen faktiskt väldigt stor att man lyckas hitta och reda ut dom problem som finns för att relationen ska bli mer fungerande. Givetvis är det en förutsättning att båda parterna vill att en förändring ska ske, annars är det bortkastad tid att lägga. Om man är villig till förändringen så kan man med hjälp av professionell hjälp lära känna varandra på ett helt nytt plan. Man får dessutom med sig bra verktyg att använda i vardagen och man kanske också lär sig att förstå varandras känslor bättre. Det finns alltså mycket att vinna genom att blanda in en utomstående tredje part i sina problem och bekymmer.

Vad ska man välja?

Eftersom det finns många varianter av hjälp så kan det såklart vara svårt att veta vad man ska välja. Vet man på ett ungefär vilken problematik man har i sitt förhållande kan det vara lättare. Kanske glömmer ni bort att kommunicera med varandra, kanske har ni ett dåligt samspel eller så är det något annat som inte står rätt till. Ett tips är att börja med att läsa på om metoderna EFT parterapi, kognitiv terapi med mera, för att sedan välja den som känns mest lockande. Är man inte nöjd med sina besök kan man alltid be om att få prova en annan metod och man kan dessutom få hjälp att välja något som passar. Att gå i parterapi är en investering i förhållandet och man kan öppna många stängda dörrar som gör att man kommer varandra närmare.