Tjuvar och inbrottslarm

Det finns mycket att hålla koll på och att tänka på när det kommer till inbrottslarm. Man vill ju att det ska kunna fungerar så bra som möjligt ifall det värsta skulle hända.

Tänk som en tjuv

Runt hälften av alla inbrott sker av organiserade ligor från utlandet. Man kan säga att dessa tjuvar är mer eller mindre professionella i sitt “jobb”. En del av dem har kunskap om larm och hur man avaktiverar dem eller oskadliggör dem på bästa sätt. Tänk dig då att du är en av dessa som ska bryta sig in i ditt hem. Förutsätt att de har ungefär lika stor koll på dina larm som du har.

Det första de kanske tänker på är hur de ska ta sig in utan att inbrottslarmet aktiveras. Har du någon dörr (inklusive källardörr) eller fönster som är olarmat? Om det är olarmat, är det lätt att komma åt utifrån?

Har de väl tagit sig in och larmet börjar gå hur tänker de då? De har egentligen två val om de vill fortsätta, antingen så gör de sönder larmet eller så struntar de i det, eftersom de vet att det ändå kommer att dröja innan någon kommer att komma dit för att kolla upp larmet. För att förhindra att de gör sönder larmcentralen, tänk på att placera det på ett ställe där det inte hittas allt för lätt. För en tjuv med ett larm som tjuter är tiden väldigt viktig, så de har inte tid att leta för länge.

Ignorera ditt inbrottslarm

Väljer de att ignorera larmet och direkt försöka hitta dina värdesaker, så finns det olika saker du kan göra för att göra det så svårt som möjligt för dem. För det första, förvara aldrig alla smycken på ett och samma ställe. Det är otroligt tacksamt för en tjuv när de kommer in i någons bostad och alla smycken ligger i översta facket i en byrålåda. De behöver ju knappt göra något mer och hela inbrottet kan vara över innan ens fem minuter har passerat. Förvara därför dina smycken på olika ställen och försök att undvika de mest uppenbara, som i byrålådor och liknande. Har du fina smycken som du kanske inte använder så ofta kan det vara bra att lägga dem på vinden eller i källaren i enklare lådor. Tjuvar har sällan tiden att gå igenom exakt allt i ditt hem så de kommer i regel att välja det mest uppenbara.

Din tv och liknande är det kanske inte så mycket att göra något åt, men en tröst är att i och med att tv-apparaterna blivit större är de otympligare att stjäla. Det är ju väldigt uppenbart om okända personer plötsligt börjar försöka att bära ut en tv-apparat mitt i natten, därför är det inte alla tjuvar som bryr sig om dem. Andrahandsvärdet är heller inte lika högt som för till exempel guldsmycken.