Det här med att kunna förutspå saker som händer i framtiden har alltid fascinerat mänskligheten. Det finns en uppsjö med dokumentärserier och TV-program. Här får du en guidad tur genom en del av dem.

Medium

Den amerikanska TV-serien Medium hade premiär i USA år 2005. Serien visas även i Sverige och går just nu på “Sjuan”.

Serien kretsar kring kvinnan Alison DuBois som är ett medium. Hon arbetar för federala polisen och hjälper dem att lösa fall genom sina “syner”, som kommer till henne i drömmarna om natten.

Alison finns på riktigt och serien är baserad på hennes liv. Precis som Alison DuBois i TV-serien, har den “verkliga” Alison tre döttrar och är gift med en man vid namn Joe. Allison upptäckte sin “gåva” när hon var sex år gammal och hon är övertygad om att även hennes döttrar har den mediala förmågan.

Det enda som särskiljer TV och det verkliga livet, är att den “riktiga” Alison får de flesta syner i vaket tillstånd.

Livet på andra sidan

Under 2012 visades dokumentärserien “Livet på andra sidan”. Den handlade om de tre medierna Vivi Linde, Pehr Trollsveden och Zoë Lightworker. I serien fick man följa dessa tre i sin vardag. Alla tre fungerar som en så kallad kanal mellan den här världen och den “andliga världen”, men arbetar på tre helt olika sätt.

Vivi Linde

Vivi Linde driver Tarotguiderna och har arbetat som medium under många år. Hon håller även kurser I bland annat kanalisering, djurkommunikation, tarot, pendel för att nämna några. I serien ville hon slå hål på myten att en “spåtant” sitter ensam i en liten stuga i skogen med sina katter och putsar på sin kristallkula.

Pehr Trollsveden

Pehr Trollsveden har arbetat som medium sedan 1996. Även Pehrs mormor hade “övernaturliga gåvor”, som Pehr menar på att det har gått i arv till honom och hans syster. Pehr har även skrivit och gett ut fem böcker. Bland annat “Meditera till inre harmoni” och den senaste boken “Lär dig tala med djur”.

Zoë Lightworker

Zoë Lightworker har en Fil.Mag. i ämnet neurokemi, det vill säga hjärnans kemi från Stockholms Universitet. Hon står därmed med ena foten i Naturvetenskapen och den andra i den alternativa världen. Zoë upptäckte sina mediala förmågor redan som barn och jobbar med detta på heltid i många olika former.

Det okända

Dokumentärserien Det Okända började visas i Sverige år 2006. Malin Berghagen var programledare säsongerna 1-3. Caroline Giertz var producent och är programledare från säsong 4 fram till idag.

I Det Okända får man följa människor som upplever att de har problem med så kallade osaliga andar. I varje program bjuds ett medium hem till den familj det gäller. Sedan jämför man vad familjen har berättat, samt vad mediet får fram för information. Mediumets budskap kollas även upp av tv-teamet, för att se om det stämmer.

Några av de medium som har varit med är:

  • Birkan Tore
  • Vendela Cederholm
  • Terry Evans
  • Jörgen Gustafsson
  • Iris Hall
  • Elisabeth Lannge
  • Jill Petersson
  • Lena Ranehag
  • Camilla Öhrnberg
  • Anders Åkesson