Så köper du en ny cykel

För många människor kan det upplevas som svårt att köpa en ny cykel. Det är mycket information att ta in och det finns många spännande modeller att välja mellan. Därför bör du börja med att besluta dig för vilken av de vanliga cykeltyperna som passar dig bäst: en mountainbike, en racercykel eller en hybridcykel. Därefter väger du in dina mål med cyklingen. Vilken terräng kommer du främst cykla i, vilka distanser har du tänkt cykla och vad är det du vill åstadkomma med din cykling?

Om du har tänkt ägna en hel del tid i terrängen bör du utan tvekan välja en mountainbike med breda däck, ett rakt styre, kraftiga bromsar och dämpning som absorberar stötar. Denna typ av cykel är byggd för att framföras i tekniskt svåra MTB-spår. Därefter behöver du också fundera över hur pass mycket dämpning du vill ha samt vilken storlek som är den rätta för dig: 26, 27,5 eller 29 tum. Till planare spår där du inte färdas så mycket i luften kan du satsa på en större cykel med mer stabila hjul.

Att tänka på när du ska köpa ny cykel

Om du kommer spendera större delen av din tid på asfalt har du fler alternativ att välja mellan. Beroende på vilka dina svar är på de ovanstående frågorna, kan du antingen välja en hybridcykel eller en racercykel. En hybridcykel lämpar sig även bra för dig som har tänkt pendla till jobbet. Det finns dock fler aspekter att ta hänsyn till än vilken typ av cykel du ska köpa. Här får du några tips på hur du bör tänka kring ditt köp av ny cykel:

  • Budgetera för mer än bara cykeln. Oavsett om du tittar på billiga cyklar eller lite finare sådana, bör du inte bränna allt krut på själva cykeln. Du kan nämligen behöva köpa olika tillbehör såsom en hjälm, en vattenflaska, en flaskhållare och en luftpump för att bara nämna de mest grundläggande tillbehören.
  • Prioritera passformen. Oavsett om du köper en instegsmodell eller den dyraste modellen av de alla är passformen A och O. Utan rätt passform och korrekta inställningar kommer dina cykelturer vara allt annat än tillfredsställande.