Dr. Martens är ett brittiskt varumärke som har gjort sig känt för sina skor, kläder och accessoarer. Det är dock Dr. Martens skor som är varumärkets flaggskepp. De kan kännas igen på sin luftdämpade sula, sin speciella design och de gula sömmarna. Dessa kängor har varit populära bland olika grupper inom den brittiska kulturen under ett halvt sekels tid. Sedan Dr. Martens skor lanserades 1947 har de bland annat omfamnats av 1960-talets skinnskallar, 1980-talets punkare och new wave-musiker samt människor tillhörande en rad andra subkulturer under de efterföljande decennierna.

En av de mest kända modellerna av Dr. Martens skor är kängan AirWair från 1960, vilken 2006 blev utsedd till en av ikonerna inom brittisk design. På listan över designikoner återfanns även celebriteter såsom Mini, Supermarine Spitfire, Aston Martin DB5, Jaguar E-Type, Concorde och den världsomspännande webben (WWW).

Dr. Martens skors historia

Dr. Martens grundades av en man vid namn Klaus Märtens, som var läkare i den tyska armén under Andra Världskriget. Under en permission under 1945 skadade han sin vrist i samband med en skidtur i alperna. Han upplevde att de armékängor han hade till sitt förfogande gav upphov till ett obehag i den skadade foten. Under sin återhämtning förändrade han därför kängornas design, genom att ge dem ett mjukt läder och luftdämpade skosulor tillverkade av bildäck. När kriget tagit slut tog Märtens läder från en skomakares butik och tillverkade med hjälp av detta ett par kängor med luftdämpade sulor.

Han började sedan att sälja sina kängor, men hade ingen större framgång med skoförsäljningen innan han träffade en gammal vän från universitetet vid namn Herbert Funck. Funck var imponerad av designen på skorna och de bägge herrarna startade 1947 ett företag tillsammans där de sålde kängor med skosulor tillverkade av gummi från det tyska flygvapnets flygfält. Dr. Martens skor blev extremt populära bland hemmafruar, och kvinnor över 40 års ålder stod faktiskt för hela 80% av försäljningen under det första årtiondet.

1959 öppnades en fabrik i München eftersom företaget hade växt sig tillräckligt stort för att börja expandera utomlands. Den brittiska skotillverkaren R. Griggs Group Ltd. köpte patentet på tillverkningen av skorna i Storbritannien, gjorde namnet mer brittvänligt, förändrade hälens design något, la till den idag världsberömda gula sömnaden och varumärkesskyddade sulorna med namnet AirWair. Resten är historia!