Få kläder utformas med samma noggrannhet som kläder för jakt och friluftsliv. När man väl befinner sig i naturen är det för sent att ångra sitt klädval och sätta av hem för ett snabbt ombyte. De jaktkläder man har med sig måste hålla måttet även under dagar av regn, värme, kyla och storm. Att man jobbat hårt för att ta fram optimala material och tillverkningssätt är därför inte en överraskning. Vanligtvis talar man om vikten av att utgå ifrån tanken om ”lager på lager”. Detta är någonting man även försökt implementera i de olika jaktkläder som nu kommer ut på marknaden. Att jobba med flera skikt i en och samma jacka, hör till vanligheterna och kombinerar med dessa kläder med ytterligare skikt, kan man anpassa sin klädsel enormt. Har man varit aktiv jägare i flera år, kan man det mesta utan och innan när det gäller kläder och utrustning. Dock kan man förvånas över flera av de innovationer som nu visas upp från kända varumärken.

Tyst och tunt

Att välja jaktkläder är inte någonting man gör i en handvändning. Vill man ha bra och kvalitativ utrustning, är det viktigt att sätta varje plagg i kontext. Tunt och tyst är två ord man kan ha i åtanke när man bläddrar igenom webbutikerna. Kläderna skall naturligtvis fylla sin praktiska och komfortabla funktion, men de får inte heller reflektera ljus eller prassla allt för mycket. Även små reflektioner och ljud kan skrämma alla varelser i närheten vilket gör jakt till en ogörlig uppgift.

Det finns nu för tiden ett flertal varumärken som helt och hållet gått in för att ta fram jaktkläder för svenska förutsättningar. Detta innebär att såväl kamouflage som materialval har kombinerats för att ge rätt förutsättningar. Bland de större varumärken som finns inom jaktkläder är Pinewood, Swedteam, Aklima och Chevalier samt Härkila. Dessa har under åren visat att de har vad som krävs för att möta de förväntningar och krav som ställs på dagens kläder.