Femtonårsdagen är en stor dag för många, men kanske särskilt för de ungdomar som har spenderat det trettonde och det fjortonde året i sina liv med att drömma om den stora M-dagen. Moppedagen. Äntligen får de lov att köra moped, äntligen får de bryta sig loss från sina föräldrar och kan njuta av friheten på vägarna. Tonåringar som slipper åka i baksätet på sina föräldrars bilar är lyckliga tonåringar, och när de dessutom har råd att tanka sin egen moped, kanske föräldrarna också uppskattar detta framsteg i livet.

För dig som är motorintresserad innebär mopedägandet också stora mängder tid, som kommer att spenderas i olika garage tillsammans med olika kompisar. Det finns nämligen massor att göra på den där mopeden och massor av tillbehör att köpa till.

Den coolaste säkerhetsåtgärden

Det är viktigt att som mopedförare vara riktigt cool. Till skillnad från en motorcyklist behöver moppeföraren inga läderkläder och inga förstärka ryggplattor med säkerhetsgrad 1000. Men de behöver en hjälm. Och utbudet av coola hjälmar är enormt. De finns i alla färger från aggressivt gräsgrön till mjukt blommigt lila. Det finns mönster med klassikerna eldsflammor och svarta tribaler, men också med djur, grafiska linjer och skarpa blixtar.

Dessutom kan du själv bestämma hur visiret ska se ut. Det vill säga, om du överhuvudtaget vill ha ett. Integralhjälmar kan du köpa med öppningsbart eller ej, plus att det finns med spegelglas också så att ingen ser hur stort ditt lyckliga flin är där under.

Stickers, handtag och däck

När mopedföraren väl är utrustad, är det mopedens tur. Det finns såklart minst lika många piffiga detaljer för den motorutrustade parten av detta tonårsteam, som det finns för föraren. Mopeddelarna är så många att det kan bli svårt att välja, men som tur är fungerar det utmärkt att ändra sig när man har tröttnat.
Du kan bland annat dekorera din moped med dekaler i olika färger, mönster och storlekar. Det är populärt att använda sig av coola illusioner som kulhål, arga ögon eller även så kallade ”blodiga händer”. För dig som vill personalisera din moppe ännu mer finns det moppedelar som ändrar effekten och utseendet på däck, handtag, styren och så vidare. Så stäng in dig i garaget och ha så kul!