Är du mitt uppe i din bröllopsplanering? Många lockas av att hålla ceremoni och mottagning utomlands. Många uppskattar förvisso svensk sommar, men om bröllopet är tänkt att ske höst- eller vintertid, kan det verka nog så lockande att hålla festen på lite sydligare breddgrader. Det finns en del fällor man kan gå i – och det är bra att känna till dem på förhand. Här ger vi ett par exempel på sådana fällor.

Var noggrann med väderprognoserna

Det kan kännas lite mindre aktuellt att oroa sig för vädret när man är utomlands, på en varmare plats. Samtidigt kan ett tropiskt klimat bli stundtals extremt. Om det inte är extremt fuktigt och regnigt, kan det istället bli extremt varmt. Det här är viktigt att planera för, och att påminna gästerna om. Beroende på vilken destination du har valt, är det bra att undvika de mest extrema väderperioderna.

Seder och bruk

I Italien är ett bröllop en heldagsaktivitet. Det brukar börja på förmiddagen och sluta sent på natten. På Malta brukar de börja sent på eftermiddagen. Titta gärna på lokala seder och bruk i förväg, för att underlätta din bröllopsplanering.

Mat

Beroende på vart du åker, kan maten skilja sig rätt rejält. Det är bra att känna till på förhand ungefär vad gästerna tycker om, och vad de inte tycker om. Tänk på att gluten- och laktosintolerans inte riktigt är lika välkänt i många andra länder, som det är i Sverige och Norden.

Ta sig dit

Det här är viktigt att ha med i bröllopsplaneringen. Tänk noga på hur enkelt det kommer vara för vänner och familj att ta sig till bröllopsplatsen. Praktiskt är att inte lägga det alltför långt bort från flygplatsen. Som regel kan man flyga långt utan att det är alltför obekvämt, givetvis, men att resa i timmar från flygplatsen kan vara ett desto jobbigare moment. Kanske är det bäst att välja något som är ganska nära flygplatsen, även om det finns en jättefin plats längre bort.

Anlita någon som planerar och fixar

Att anlita någon för din bröllopsplaneringen kan vara särskilt skönt när festen ska hållas utomlands. De har kontakter och god kännedom om området, vilket är svårt att ha som turist.