Är ett hemlarm rätt för dig?

Att införskaffa ett hemlarm är en ganska stor investering sett ur ett ekonomiskt perspektiv. Här förser vi dig med några frågor som du kan ställa dig själv för att avgöra huruvida det är rätt för just dig att satsa på ett hemlarm.

Är någon hemma på dagtid?

Cirka 60% av alla inbrott sker mitt på ljusa dagen, medan de flesta svenskar befinner sig på sina arbetsplatser. Så om du bor ensam eller i ett hushåll där alla är borta på dagen, kan det vara smart att överväga att investera i ett hemlarm.

Äger du värdesaker?

De flesta inbrottstjuvar beger sig direkt till sovrummet på jakt efter värdesaker. De är mest intresserade i pengar, smycken, läkemedel, bärbara kassaskåp och andra värdefulla saker som är enkla att bära med sig. Om du har något av dessa föremål i din bostad är det en bra idé att skydda dem. Om du dessutom kör en fin bil, utstrålar du rikedom och kommer sannolikt att stå högt upp på inbrottstjuvens lista över potentiella offer.

Vilket slags bostadsområde bor du i?

Det är ganska självklart att ditt behov av ett hemlarm är större om du bor i ett område med hög brottslighet. Du bör dock även fundera extra noga på att införskaffa ett larmsystem om du bor i något av följande områden, eftersom dessa är stora måltavlor för inbrottstjuvar:

  • Områden med lite trafik – Platser där det är långt mellan husen, hus som ligger bredvid en bakgata och liknande gör det det enkelt för inbrottstjuvar att arbeta ostört.
  • Glesbyggd – Ju färre grannar som kan upptäcka ett pågående inbrott, desto lägre är risken att någon larmar polisen.
  • Nya bostadsområden – I nybyggda bostadsområden kan inbrottstjuven tänka att du inte har blivit bekant med dina grannar än, vilket gör att grannarna inte känner dig och vet vilka personer som brukar röra sig kring din bostad.
  • Välbärgade områden – Om du bor i ett välbärgat område har du sannolikt fler värdesaker för inbrottstjuven att stjäla.

Om ingen är hemma på dagarna och du känner att en eller flera av ovanstående punkter stämmer in på ditt bostadsområde, eller om du förvarar många värdesaker i din bostad, gör du bäst i att köpa ett hemlarm.