Sherlock Holmes och Watson är ute och tältar. Efter att de ätit en god måltid och delat på en flaska vin, drar de sig tillbaks till sitt tält. Vid 3 på natten knuffar Holmes på Watson och frågar: ”Watson, titta upp mot himlen och berätta vad du ser.” Watson svarar: ”Jag ser miljontals stjärnor”. Holmes frågar igen: ”Och vad säger det dig?”

Watson svarar: ”Astronomiskt sett, så säger det mig att det finns miljontals galaxer och potentiellt miljarder planeter. Astrologiskt sett, så säger det mig att Saturnus står i Lejonets position. Teologiskt sett, så säger det mig att Gud är stor och att vi är små och oviktiga. Horologiskt sett, så säger det mig att klockan är cirka 3 på morgonen. Meterologiskt sett, så säger det mig att vi har en vacker dag framför oss imorgon. Vad säger det dig, Holmes?”

Holmes svarar: ”Någon har stulit vårt tält.”

Tält passar inte bara detektiver och deras medhjälpare, utan också festivalbesökare och naturintresserade. I flera tusen år har människor övernattat under en himmel av tyg, ute i naturen. För att hitta bra tält att ha med sig ut i skogen finns ett antal intressanta företag. Ett utmärkt tältsortiment finns bla. här.

Används regelbundet

Det finns en mängd olika typer av människor som gillar att hänga i tält. Till exempel festivalbesökare som firar sommar med att äta kebab i tält, hångla med folk i tält, och dricka öl i tält. Denna grupp tenderar att inte sova så mycket i tältet, men de trivs bra ändå. Vidare finns det den friluftsälskande gruppen som tar sina tält med sig ut i naturen, till platser där det inte finns hus och där husvagnar inte får plats. Där slår man läger, för en natt eller flera, och lagar mat över öppen eld och spanar efter vilda djur, samtidigt som man sjunger Kumbayah.

Historia

Människan har tältat sen järnåldern, minst. Tält nämns i bibeln, till exempel i Genesis 4:20, där man beskriver någon som ”den första att bo i tält och föda upp får och getter”. Romarna använde sig av tält när de drog ut på krigartåg med sina härdar. Deras tält var tillverkade i läder och man har genom att testa kopior av dem kommit fram till att de fortfarande fungerar utmärkt. De visste uppenbarligen vad de gjorde, de gamla romarna.

Sen utvecklades tältet och användes flitigt av olika soldater och arméer. I västvärlden är det nu för tiden inte så vanligt att människor bor permanent i tält, medan det fortfarande finns folk på andra platser som uppskattar tältens fördelar och friheten de för med sig.