Göran Kropp föddes den 11:e December 1966 i Eskilstuna och är en av Sveriges mest välkända äventyrare.

Görans intresse för äventyr började tidigt. Redan som 6-åring besteg han Norges högsta berg, Galdhöpiggen. Efter skolan blev han fallskärmsjägaraspirant, något som innebar en mycket hård träning. Förutom att styrketräna sprang han vid den här tidpunkten en mil om dagen.

Bedrifter

År 1988 besteg Göran sitt första riktigt höga berg. Berget var Pik Lenina som har en höjd på 7 134 meter och ligger beläget i tre länder; Kina, Tadzjikistan och Kirgizistan. Han besteg inte bara berget – med en klättertid på 10 dagar slog han tillsammans med sina kamrater dessutom rekord.

År 1989 hann Göran med hela 4 höghöjdsberg. Efter att först velat bestiga världens sjätte högsta berg, Cho Oyu i Himalaya, men utan att få tillstånd begav han sig till Sydamerika. Där erövrade han Illiniza Sur på 5 266 m, Cotopaxi som är 5 897 m högt, Illimani som är 6 300 m, Huyana Potosi med en höjd på 6 095 m och slutligen Illampu där han tog sig till toppen som har en höjd på hela 6 520 m.

År 1990 hade han åter siktet inställt på Himalaya och den här gången lyckades han. Berget han besteg heter Muztagh Tower, är 7 273 meter högt och är beläget i Pakistan. Berget räknas till ett av de svåraste i Himalaya.

Tre år framåt i tiden skulle Göran delta i en svensk expedition som skulle bli den första att bestiga Afrikanska K2. Han insåg dock att om han istället gick med i en annan expedition, skulle han bli den första Skandinaven att bestiga berget. Han slog följe med en slovensk grupp, som senare dock uteslöt honom från klättringsplanerna. Istället träffade han en engelsman som han skulle nå toppen med. Engelsmannen skadade sig på vägen upp, men Göran slutförde bestigningen själv – utan syrgastuber.

1996 gjorde han kanske sin mest kända bedrift någonsin – han cyklade från Stockholm ända ner till Mount Everest och besteg berget – återigen utan syrgastuber.

Göran Kropp avled den 30 september 2002 i en klättringsolycka i USA. Göran Kropp har inspirerat en hel generation unga svenskar och andra nationaliteter till att hitta intresse för outdoor och allt som naturen har att erbjuda. Intresset har stadigt ökat och idag finns gott om information på internet och riktigt bra butiker att handla utrustning ifrån som outdoorexperten.se, är du intresserad av att ge dig ut på äventyr och uppleva naturen finns idag alla möjligheter.